Berita Semasa

BAGAIMANA NAJIB BERHARAP UNTUK MENANG


1. Saya telah menulis mengenai percubaan Najib untuk menafikan dana untuk pembangkang berkempen dan membangunkan jentera pilihan raya yang berkesan.

2. Bukan hanya itu sahaja. Suruhanjaya Pilihanraya telah menetapkan semula persempadanan daerah semoga orang Melayu dipisahkan dari kaum Cina. Beliau percaya orang Melayu mudah boleh disogok untuk mengundi BN tetapi orang Cina akan terus tidak mempedulikannya sebagaimana mereka lakukan dalam Pilihan Raya Umum ke-13. 

 3. Di samping itu beliau akan menukar sentra mengundi semoga pengundi yang mencari nama mereka tidak lagi ada pada tempat biasa mereka. Pengundi tidak dimaklumkan mengenai perubahan ini. Pihak nakal ditolak susukan kepada senarai pengundi. Pada hari mengundi, pengundi tidak akan dapat mengundi kalau nama mereka telah dipindahkan ke sentra mengundi jauh dari kebiasaan mereka. 

 4. Rasuah akan berleluasa. Seperti yang berlaku dalam pilihan raya kecil, wang akan diberikan secara terang-terangan kepada pengundi yang kemudiannya akan bersumpah untuk mengundi BN. Perkara-perkara lain juga akan diberikan, termasuk peralatan untuk kegunaan dapur dan barangan makanan. 

 5. Dalam beberapa kes ini sudah dilakukan. Wang dan materi makanan diberikan dalam bentuk sokongan bulan ampunan sekarang. Melaporkan percubaan rasuah tidak akan menjadikan apa-apa tindakan oleh pihak polis. Oleh itu praktikalnya tiada laporan dibuat semasa pilihan raya kecil. Tidak menghiraukan undang-undang oleh Najib dan kumpulannya akan menjadi perkara biasa. 

 6. Pada masa ini, RM10,000 sampai RM50,000 ditawarkan kepada belia ARMADA PPBM untuk meninggalkan parti itu. Mereka yang mendapatkan RM50,000 disuruh menandatangani dokumen yang menghendaki mereka mengundi BN. 

 7. Janji juga dibuat sekarang untuk lebih banyak wang dan barang apabila pilihan raya sedang dijalankan. Sekarang mereka yang tidak di gaji Kerajaan mendapatkan elaun bulanan. Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung kini mendapatkan elaun bulanan sebanyak RM800. Nelayan mendapat elaun bulanan sebanyak RM200. 

 8. "Buka Puasa" oleh pihak nakal disekat melalui peringatan kepada penderma yang tidak dapat menaja "buka puasa" oleh pihak pembangkang. Masjid dan precints ditutup kepada parti nakal tetapi terbuka kepada UMNO. Bakal penderma akan diganggu dan diancam dengan lawatan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri. Sungguh menyedihkan bahawa pegawai cukai pendapatan berhubungan dengan BN sepenuhnya dalam gangguan ini. Sudah tentu mereka mendapat manfaat daripada bonus untuk mengutip lebih banyak cukai untuk Kerajaan. 

 9. Dan sekarang undang-undang mengenai pengubahan wang haram sedang digunakan untuk membekukan wang yang dimiliki oleh penderma yang berpotensi kepada pembangkang. Bahawa ini boleh menghalang mereka daripada menjalankan perniagaan tidak menyangkut Najib. 

 10. Bank telah diberitahu untuk tidak memberi pinjaman kepada andal perniagaan yang mungkin menderma kepada pembangkang. 

 Undian Pos 

 11. Undian pos beberapa cawangan perkhidmatan kerajaan termasuk polis dan tentera akan dipindahkan ke daerah pilihan raya yang dipertandingkan oleh anggota kanan BN untuk memastikan kemenangan. Pada Pilihan Raya 2004 diketahui bahawa undi pos semasa masih dalam kotak mereka telah mengubah tiga daerah seorang Menteri yang ternama yang kalah kepada menang.

 12. Bilangan pengundi di daerah pilihan raya meningkat hampir dua kali ganda antara tahun 2008 sampai 2013. Oleh itu calon yang telah kalah sangat teruk dalam pilihan raya sebelumnya, dapat menang dengan majoriti besar dalam pilihan raya yang berikut. 

 13. Pembangkang mungkin menghadapi kemungkinan pemilihan yang diisytiharkan batal dan tidak sah kalau BN kalah dengan margin kecil. Atau, Kerajaan akan enggan mengakui kekalahan. Pembangkang akan dituduh menipu. Tiada bukti yang diharapkan untuk Kerajaan mengisytiharkan ini. Pembuli BN akan bersedia untuk mewujudkan ketidakstabilan. 

 14. Atas dasar ini mungkin akan ada pengisytiharan darurat dan Parlimen akan digantung. Sebuah "Mageran" (Majlis Gerakan Negara - Majlis Operasi Nasional) dibentuk Kerajaan dan negara akan diperintah menyerupai yang berlaku pada tahun 1969. 

 15. Pada peringkat itu, BN boleh menunjukkan insentif kewangan kepada andal parlimen nakal untuk menyeberang. Apabila BN mendapat majoriti yang mencukupi, darurat akan ditarik balik dan BN akan menjadi Kerajaan majoriti. Parlimen akan berfungsi semula. 

 16. Kita semua tahu bahawa Najib terdesak untuk tidak kehilangan jawatan Perdana Menteri. Bersih melihat banyak penyalahgunaan kuasa yang berlaku dalam pilihan raya 2013. Hal-hal yang lebih buruk boleh berlaku dalam Pilihan Raya Umum ke-14 ini. 

17. Kita tidak akan melihat pilihan raya yang adil. Sebab itu mengapa Najib mahu mempunyai sejumlah besar wang yakni kerana beliau percaya Tunai yakni Raja. Memandangkan jumlah wang yang sangat besar, beliau percaya ramai yang tidak aka menolaknya. Mereka akan menyokongnya. Wang kerajaan akan digunakan secara meluas. Kementerian tidak akan mendapatkan wang yang diperuntukkan kepada mereka dalam belanjawan. Selain itu jumlah wang yang besar yang Dept of Justice berkata beliau telah dicuri dari 1MDB akan digunakan untuk menyuap pengundi. 

 18. Rakyat Malaysia mesti menolak penyalahgunaan kuasa oleh parti BN. Mereka mesti teguh untuk tidak mengundi BN. Mereka mesti memastikan kekalahan BN. Negara ini akan dimusnahkan sama sekali kalau BN diberi lima tahun lagi.
Baca Juga :
Bodoh luar biasa tuduh bandel bisa pengaruhi DoJ, kata Dr M
Umno menjadi alat pelindung jenayah, kata Tun M
Surat Terbuka Hj Hadi Hanyalah Fitnah dan Mempertahankan Regim Kleptokrasi
Surat Terbuka Hj Hadi : Cubaan mengheret emosi agama

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "BAGAIMANA NAJIB BERHARAP UNTUK MENANG"

Post a Comment