Berita Semasa

Asri jawab Harussani, petik hujah Imam Hanifah bela anak luar nikah


PETALING JAYA: Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin hari ini berkata perbezaan pendapat imam dalam tafsiran menyentuh soal agama perlu diterima selagi ia berdasarkan hujah, dan ini termasuk soal status anak luar nikah yang menjadi perdebatan hangat semenjak penghakiman Mahkamah Rayuan ahad lalu.

Asri berkata demikian dipercayai sebagai respon terhadap Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang membidasnya kerana menyokong keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan anak luar nikah dibinkan dengan nama bapa kandungnya, berbeza daripada amalan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang membinkan anak sedemikian dengan nama “Abdullah”.

Harussani yang mempersoalkan keputusan itu berkata pendirian Asri itu seperti 
“menghalalkan zina”.

“Benda yang diputuskan semenjak berzaman tidak boleh ubah, karena ia berasaskan Al-Quran, hadis, ijma (persetujuan) ulama. Kenapa kita nak melawan hadis? Saya harap ulama ini harus berhati-hati, kita pakailah ijma yang telah dibuat berkurun lamanya,” katanya.

Bagaimanapun, Asri dalam catatan Facebook hari ini memetik pandangan beberapa ulama silam termasuk Imam Abu Hanifah yang menjadi referensi mazhab Hanafi, mazhab dengan pengikut paling ramai di dunia Islam.

“Jika seseorang lelaki berzina dengan seorang perempuan lalu mengandung disebabkan perzinaan itu, saya berpendapat TIDAK SALAH untuk ia berkahwin dengannya dan menutupinya (aib) dan anak itu dikira anaknya,” Asri memetik kitab karangan Imam Ibn Qudamah, Al-Mughni yang memetik kata-kata Abu Hanifah.

Asri berkata pandangan sama Abu Hanifah turut dikongsi beberapa tokoh Islam ibarat Ibn Taimiyyah dan Rashid Rida, termasuk ulama yang menjadi referensi semasa ibarat Dr Yusuf al-Qaradawi

“Kesemua mereka merupakan ilmuwan terbilang. Mereka imam mujtahid. Bahkan terkenal dengan kewarakan dan kegemilangan ilmu ibarat Al-Hasan al-Basri, Ishaq bin Ruhuyah dan Sulaim bin Yasar.

“Apakah kita ingin menuduh mereka menghalalkan zina? Ataupun kita dangkal dalam membaca hujah dan alasan pihak yang lain?!” soal Asri.

Mahkamah Rayuan ahad lalu menegur JPN kerana bertindak di luar kuasa apabila meletakkan “bin Abdullah” untuk mendaftarkan seorang kanak-kanak yang diberikan taraf luar nikah dikala kelahirannya.

Hakim Datuk Abdul Rahman Sebli dalam penghakimannnya berkata Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (BDRA) tidak membezakan antara kanak-kanak Islam dan bukan Islam, dan sebarang pedoman tidak boleh dijadikan referensi dalam hal sivil.

Ia mengundang kritikan beberapa pihak termasuk Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang menyeru umat Islam bersatu di belakang pihak berkuasa agama bagi merayu keputusan mahkamah itu.  sumber
Baca Juga :
Soalan ini boleh jadikan urat kentut terputus!
Sunggohlah bagai yang ditohmah - Hj Hadi dan Pas tersedak dengan dedak 1MBD!
Bukti Rakyat Malaysia sokong Rafizi lawan Rasuah dan penyelewengan
Isu Scorpene : Kawan PM Najib kena dakwa

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Asri jawab Harussani, petik hujah Imam Hanifah bela anak luar nikah"

Post a Comment