Berita Semasa

Apa duduk perkara Idris Ahmad kalau Husam Musa jadi MB Kelantan?


 Naib Presiden PAS Idris Ahmad bertanya : Redhakah DAP laksana undang-undang Islam kalau menang Kelantan?

 Apa sangkut pautnya DAP yang tidak bertanding sebarang kerusi di Kelantan dengan perlaksanaan undang-undang Islam di Kelantan?

 Maafkan saya kalau saya katakan bahawa soalan itu ialah menunjukan datangnya dari orang yang terencat nalar atau sakit otak. Harap-harap Deris tidak begitu. Deris boleh apatkan hikmah dan pandangan pakar di Tanjung Botan yang berdekatan!

 Pertamanya, kalau Pas tumbang di Kelantan dan Pakatan Harapan ambil alih negeri itu, tentunya ia akan di terajui oleh Parti Amanah Negara. Dan kalau Datuk Husam Musa dilantik sebagai menteri besar apa masalahnya kalau sudah dipersetujui oleh Pakatan Harapan?

  Kalau itu semua sudah keputusan Pakatan Harapan; bukan atas kehendak Lim Kit Siang atau DAP sahaja, apa masalahnya??

  Semua keputusan Pakatan Harapan yang diambil ialah bedasarkan kepada janji bersama. Tidak ada siapa yang menguasai sesiapa dalam Pakatan Harapan.

  Tak perlulah Deris nak sibarkan fitnah dan tohmahan yang kononnya DAP yang mengatur segala-galanya.

 Betapa Almarhum Tuan Guru Nik Aziz sendiri pernah menyatakan penghormatan yang tinggi terhadap kewibawaan Husam dengan katanya :
"Husam ini angerah Allah bukan untuk Kelantan saja tapi untuk seluruh negara"
 Jadi apa duduk perkara Deris Ahmad mahu mempersoalkan dan mengaitkan dengan DAP hal perlantikan Husam sebagai menteri besar kalau Pakatan Harapan menang di Kelantan dalam PRU14 nanti?

 Dan tidak perlulah Deris Ahmad nak tanya sama ada undang-undang berunsur Islam akan dilaksanakan di Kelantan kalau Pakatan Harapan memenangi negeri itu pada pilihan raya umum akan datang kerana parti AMANAH memang dasarnya ialah Islam Rahmatan lil-Alamin.

 Adapun peraturan-peraturan ibarat berpakaian menutup aurat dalam syarat kelulusan lesen perniagaan, pengasingan jantina di konsert, pawagam dan kaunter pasar raya, larangan poster model tidak menutup aurat, larangan pendandan wanita memotong rambut pelanggan lelaki dan sebaliknya, dan terbaharu, mewajibkan peniaga pasar malam berhenti berniaga saat masuk waktu solat Maghrib itu semua ialah dasar yang diperkenalkan saat kala pentadbiran Almarhum TGNA dan Husam Musa! Cepat sangat Deris Ahmad ni lupa??

 Deris Ahmad bertanya lagi, “Apakah nasib Kelantan sama ibarat Terengganu selepas Umno menang pada tahun 2004 sehingga Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 disimpan begitu sahaja?”

 Memang sakit benar Deris Ahmad ni. Dia lupa bahawa Hj Hadi sendiri gagal untuk melakukan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 walaupun enakmen tersebut diluluskan kerajaan negeri saat di bawah pentadbiran PAS sebagai usaha untuk melakukan hudud di sana.


 Menurut Raja Kamarul Bahrin, di DUN Terengganu tahun lalu, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) membawa seruan membincangkan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2001 tetapi tidak disokong Adun PAS dan Umno yang menguasai 31 daripada 32 kerusi DUN.

 Umno dan PAS menolak seruan Dr Syed Azman yang mahu membahaskan Enakman tersebut pada sidang Dewan Undangan Negeri tahun lalu.Baca lagi di sini

 Jadi ialah terperinci bahawa bukan DAP tetapi Pas dan Umno sendiri ialah penghalang sebenar pelaksanaan undang-undang syariah di Terengganu  yang diluluskan 15 tahun lalu saat PAS mentadbir negeri.
Baca Juga :
PH AMBIL ALIH KELANTAN
Penulis Harakah Izwan Abdul Halim 'Akal Pendek' merapu
Walaupun tanpa saman sivil DoJ, peguam negara boleh dakwa penyangak 1MDB..
Pas dikuasai UG tanggapan tidak oke Muktamar Agung Khas cadangan Almarhum TGNA

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Apa duduk perkara Idris Ahmad kalau Husam Musa jadi MB Kelantan?"

Post a Comment