Berita Semasa

Anak lebai yang berserabai


 Anak Hj Hadi seorang ni memang berserabai mentalnya dan tidak ubah menyerupai sikap ayahnya yang menganggap dirinya terlalu suci sampai sanggup menuduh orang lain sebagai buta al-Quran.

 Anak Hj Hadi marahkan LKS alasannya yaitu menggunakan ayat al-Quran untuk menasihati Peguam Negara Apandi Ali. Baca di sini

  Apa salahnya orang menyerupai LKS yang bukan Islam, memetik ayat al-Quran untuk mengingatkan Apandi biar beliau  mematuhi aliran agamanya?

 LKS menggunakan ayat-ayat tersebut kerana Apandi sebelum ini telah membuat kenyataan yang kononnya beliau hanya takutkan Allah.

 Anak Hj Hadi ni patut berasa aib kerana LKS bisa memetik dua ayat al-Quran yang sangat menepati maksud dan tujuannya untuk menegur Apandi.

 Walaupun  dia sendiri anak seorang Tok Lebai tersohor, beliau tidak berupaya untuk menasihatkan Apandi menyerupai mana yang dilakukan oleh LKS.

  Sama menyerupai bapanya, anak Lebai ini membisu seribu bahasa malah memihak kepada regim kleptokrat Najib sebagaimana ayahnya, Hj Hadi dan juga Apandi.

  Kita dapat lihat bagaimana kedua mereka ini, Hj Hadi dan Apandi yang  pakar dalam bidang masing-masing - Hj Hadi pakar dengan hukum hakam agama Islam, Apandi pakar dalam soal perundangan negara, namun kedua mereka ini lebih cenderung untuk tidak menegakan hukum keadilan.

  Mereka satu sama lain tidak melarang tindakan mungkar yang terang-terang berlaku didepan mata. Butakah mereka bahawa kes kecurian dan pengalihan haram duit 1MDB telah disiasat dan diambil tindakan oleh beberapa buah bidang kuasa menyerupai Singapura, DoJ Amerika Syarikat dan Switzerland?

 Tetapi mereka berdua ini masih teus cuba untuk menyembunyikan kebenaran dan membela kebatilan. Tindakan Hj Hadi dan Apandi sama sederap, sama melangkah.. Umpamanya dalam dua gosip berikut :

  1) Kalau Apandi telah membersihkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun bank peribadinya dan skandal SRC International, Hj Hadi pula mahukan bukti dengan membawakan empat orang saksi!

 2) Jika Apandi menolak pertuduhan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat bahawa dana 1MDB diselewengkan, Hj Hadi pula tuduh DoJ Amerika Syarikat, kuasa absurd cuba mencampuri urusan negara dalam gosip 1Malaysia Development Berhad.

Surah al-Baqarah yang di petik oleh LKS iaitu ayat ke-42 dan ke-60, bermaksud:

 “Dan janganlah kau campur-adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kau sembunyikan yang benar itu pula padahal kau semua mengetahuinya.” (al-Quran 2:42)

 “... dan janganlah kau merebakkan bencana kerosakan di muka bumi.” (al-Quran 2:60)

  Ayat-ayat tersebut yaitu terang memberi ingatan dan teguran terhadap orang menyerupai Apandi dan Hj Hadi yang menyembunyikan kebenaran dan membela kebatilan yang kesudahannya akan menimbulkan kerosakan di muka bumi.

  Tiba-tiba anak Hj Hadi mahu menjadi pembela kepada kerja-kerja mungkar dan memusuhi LKS yang cuba menasihati mereka dengan ayat-ayat Allah. Bertaubatlah waha anak lebai!

  Marilah kita semua sama-sama berusaha untuk menghayati ayat Tuhan An-Nisaa:135 yang bermaksud :

" Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah kau menjadi orang-orang yang sentiasa menegakan keadilan, lagi menjadi saksi (yang menunjukan kebenaran terhadap diri kau sendiri, atau ibu bapa dan kaum kerabat kau ...."
Baca Juga :
Hanipa Maidin jawab Hujah  x ada class
PENTAS INVOKE SEBAGAI SAKSI MATINYA SEORANG PEJUANG YANG MELAWAN KEZALIMAN
Otai Reformis : Dulu penyokong tetapi sekarang jadi penentang Reformasi Anwar!
KENYATAAN MEDIA ANAK: TS Shahrir...mengapa berbohong?

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Anak lebai yang berserabai"

Post a Comment