Berita Semasa

AGENDA PENTADBIRAN ISLAM.


1. Saya menyambut rasa syukur selepas Pakatan Harapan berjaya mengumumkan senarai organisasi mereka dan juga logo yang akan digunakan pada Pilihanraya umum akan datang. Inilah ketika yang ditunggu oleh rakyat untuk melihat satu gabungan besar lengan berkuasa badung yang bisa menyaingi Barisan Nasional. 

 2. Namun ada pihak yang cuba membangkitkan gosip agama kononnya anjuran 100 hari selepas Pakatan Harapan memerintah tidak pribadi menunjukkan penitikberatan kepada Islam. 

 3. Islam dibina atas makna keadilan dan rahmat. Membina semula sebuah Negara yang sudah rosak dengan segala bentuk salah guna kuasa yakni perkara dharuriyat yang sangat dituntut. Kita bahwasanya telah menyelamatkan insan dari kesengsaraan yang besar dan berbagi mereka mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat. Negara yang tidak diurus dengan baik menimbulkan rakyatnya akan terus dihimpit dengan kemiskinan dan kesengsaraan. 

 4. Tawaran 100 hari yang dikemukakan tersebut terang selari dengan prinsip politik yang dibawa oleh AMANAH iaitu Politik Rahmah. Politik ini berdiri atas maksud Maqasid Asy-Syariah, meliputi juzuk keadilan hak dan ketelusan politik serta membawa keuntungan dan kebaikan kepada rakyat kebanyakannya. 

 5. Malang sekali kalau kita hanya melihat aktivitas Islam itu dalam sisi pandang yang sangat kecil. Kita menolak pedoman sekular yang mengambil agama suku politik suku, tetapi tanpa sedar kita sendiri bahwasanya telah mengamalkan politik sekular dengan menjuzuk Islam dalam hal-hal tertentu sahaja 

 6. Pemikiran Politik Islam yang difahami oleh sesetengah para pejuang Islam itu sendiri perlunya kepada pembaharuan dan tajdid. Jika kita berjuang untuk Islam namun pribadi tidak mendapatkan konsep keterbukaan maka kita akan mencicipi tindakan yang kita lakukan sahaja yang menepati aktivitas Islam. Pentadbiran Islam tunduk kepada prinsip-prinsip keadilan dan kemaslahatan rakyat. Bukan hanya kepentingan diri atau kelompok tertentu sahaja sehingga mengenepikan prinsip kepentingan umum. 

 7. Hidup dalam sebuah Negara majmuk dengan pelbagai latar belakang agama dan bangsa memerlukan kita bijak dalam setiap tindakan politik untuk menampilkan aktivitas Islam. Tawaran 100 hari yang dikemukakan tersebut terang menepati matlamat menjaga maslahah rakyat dan keadilan bukan kepada orang yang beragama Islam sahaja bahkan juga kepada masyarakat bukan Islam. Tidak perlu meletakkan istilah arab untuk menunjukkan dia yakni aktivitas Islam, cukup kita sedar matlamatnya hasilnya yakni demi kepentingan Islam. 

 إِنَّ ٱللَّهَ يَأۡمُرُ بِٱلۡعَدۡلِ وَٱلۡإِحۡسَـٰنِ وَإِيتَآىِٕ ذِى ٱلۡقُرۡبَىٰ وَيَنۡهَىٰ عَنِ ٱلۡفَحۡشَآءِ وَٱلۡمُنڪَرِ وَٱلۡبَغۡىِ‌ۚ يَعِظُكُمۡ لَعَلَّڪُمۡ تَذَكَّرُونَ (٩٠ 

 "Sesungguhnya Tuhan menyuruh berlaku adil dan berbuat kebaikan, serta memberi perlindungan kepada kaum kerabat dan melarang daripada melaksanakan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Dia mengajar kau (dengan suruhan dan laranganNya ini), semoga kau mengambil peringatan mematuhiNya" (Surah An-Nahl 90) 

 Ustaz Ahmad Awang 
Penasihat Umum Parti Amanah Negara  sumber

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "AGENDA PENTADBIRAN ISLAM."

Post a Comment