Berita Semasa

1MBD : TITM akui Hj Hadi dan Lebai-lebainya membuat kenyataan-kenyataan bodoh!


  Setelah Hj Hadi dan Lebai-lebainya membuat kenyataan-kenyataan kurang cerdik dan mendapat kecaman ramai, kini Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man secara tidak pribadi terpaksa mengakui hakikat tersebut!

 TITM mengakui bahawa Pas gotong royong tidak mengetahui keadaan sebenar mengenai skandal 1MDB.

  Pas gres terkial-kial mahu mengadakan meja lingkaran untuk mengetahui keadaan sebenar mengenai skandal 1MDB walaupun Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat telah mendedahkan dengan pembuktian yang sangat terperinci dan sekurang-kurangnya 9 negara telah menjalankan siasatan dan telah mengambil tindakan tegas terhadap skandal 1MBD.

 Menurut Tuan Ibrahim Tuan Man, langkah itu untuk menerima pandangan daripada pelbagai pihak - termasuk bekas pegawai kanan syarikat pelaburan milik negara itu - untuk mengetahui keadaan sebenar. Baca di sini

 Langkah TITM ini dilihat sebagai satu pengukuhan yang lapang dada dan jujur bahawa apa yang Presiden Pas Hj Hadi dakwa bahawa kuasa absurd cuba mencampuri urusan negara dalam informasi 1MBD ini yakni berlandaskan maklumat yang tidak jelas.

 Ahli Parlimen Parit Buntar, YB Mujahid merujuk surat terbuka Hj Hadi 24 Jun lalu sebagai :
 “Tuduhan kononnya kuasa absurd cuba untuk masuk campur hal ehwal negara terperinci disebabkan kekurangan maklumat…atau kemungkinan mengikut skrip biasa Umno-Barisan Nasional sebelum ini bagi mengalih rujukan informasi sebenar,”
 YB Mujahid juga mendakwa Hj Hadi secara tidak pribadi menjadi pembela kepada kleptokrasi kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak.

 TITM yang sebelum ini mencadangkan penubuhan RCI tetapi kini secara tidak pribadi dia bersetuju dengan kenyataan YB Mujahid bahawa dakwaan Hj Hadi ‘masuk campur kuasa asing’ itu hanyalah satu tohmahan dan Hj Hadi merupakan pembela kepada kleptokrasi kerajaan pimpinan PM Najib.

 Dakwaan bahawa Hj Hadi dan Lebai-lebai Pas kurang maklumat dan merupakan pembela kepada kleptokrasi Najib terperinci terserlah bila mana sebelum ini, Hj Hadi mahukan 4 saksi, arwah Mursyidul Am Pas, Haron Din kata mustahil Najib gunakan akaun peribadi masukan duit dari 1MBD.

 Kemudian Hj Hadi dan Lebai-lebai Pas menuduh Amerika Syarikat campur tangan dalam siasatan 1MBD.

 Terakhir sekali, Hj Hadi sarankan semoga kemelut 1MDB diselesaikan dengan al-Quran!

 Pas sangat ketinggalan dan dilihat sangat pelik kerana dikala parti bandel lain giat melancarkan Roadshow di seluruh negara menerangkan perihal skandal 1MBD, PAS gres bercadang untuk mengadakan sidang meja lingkaran khas untuk membincangkan skandal 1MDB ?

Dan kemanakah Pas akan bawa resolusi hasil perbincangan dari meja lingkaran ini nanti? Tidak ada kepastian mengenai langkah selanjutnya yang akan Pas lakukan. Mungkin Pas sekadar mahu pertanda bahawa Pas juga prihatin perihal skandal 1MBD setelah sekian lama menyepi.

 Bukankah lebih wajar kalau Pas bersama Pakatan Harapan menggesa agensi-agensi berwajib menyerupai Jabatan Peguam Negara, SPRM, BNM dan PDRM untuk membuka kembali kertas siasatan.

 Dakwaan terbaru yang terkandung di dalam pemfailan ketiga Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat sarat dengan pembuktian yang sangat jelas. Hanya dengan mengheret mereka dibicarakan di mahkamah, kebenaran itu akan diketahui; bukan dengan persidangan meja lingkaran yang Pas cadangkan!
Baca Juga :
'Lanjutan peran Raus bercanggah perlembagaan'
Ijtima' Antara Bangsa Perpaduan Ummah : Kelantan membangun dengan Rock Islam?
Sebab Najib lanjutkan tempoh Raus jadi Ketua Hakim Negara
Kes saman fitnah Husam bicara Ogos

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "1MBD : TITM akui Hj Hadi dan Lebai-lebainya membuat kenyataan-kenyataan bodoh!"

Post a Comment